EHBO lessen in Coronatijd


mede mogelijk gemaakt door Jacoba van Beierenfonds

Dankzij een mooie bijdrage van € 1500,–, heeft het Jacoba van Beierenfonds voor EHBO Vereniging Voorhout het mogelijk gemaakt het afgelopen seizoen de theoretische kennis van haar EHBO-ers op peil kunnen houden. Met de bijdrage van het Jacoba van Beierenfonds hebben de instructeurs interactieve online lessen kunnen maken waarin verschillende EHBO onderwerpen aan bod kwamen.

Tijdens de pandemie was het niet mogelijk voor de leden om bij elkaar te komen in de oefenruimte om de lessen op de manier te houden die we gewend waren. EHBO Vereniging Voorhout is niet gaan stilzittenen en heeft de herhalingslessen op een veilige manier voortgezet. Via de mail kregen de leden verschillende keren een link naar interactieve lessen. Net als bij de gewone lessen hadden de instructeurs allerlei onderwerpen uitgekozen: Van doordringend borstletsel, bedreigende letsels en ziektes tot aan reanimatie van volwassenen en van kinderen. Thuis op hun eigen PC, kregen de leden in de digitale lessen filmpjes te zien en werden er vragen bij gesteld die ze moesten beantwoorden. De vragen waren merendeels multiple choice.

Het maken van deze lessen is voor de instructeurs veel werk geweest. Niet alleen moesten er een heel ander type les worden bedacht, maar ook de software waarin de lessen gemaakt werden goed moest onder de knie gekregen worden. Voor de lessen moesten filmpjes worden uitgezocht en presentaties worden gemaakt, zodat de EHBO-ers goed hun kennis konden ophalen. Het was best lastig om goede multiple-choice vragen te bedenken met duidelijke antwoord keuzes.

Ook voor de EHBO-ers was het even wennen om de lessen op deze manier te krijgen. Het bestuur en de instructeurs hebben steeds gevraagd om suggesties om de lessen beter te maken. De EHBO-ers van de vereniging waren over het algemeen content met het resultaat en blij dat de vereniging de moeite heeft genomen om toch proberen door te gaan. Het bestuur en instructeurs gaan bekijken hoe digitale lessen in de toekomst een aanvulling kunnen vormen op de conventionele groepslessen. De opgedane ervaringen kunnen mogelijk in de toekomst nog worden gebruikt.

De online lessen waren mede mogelijk dankzij de bijdrage van Het Jacoba van Beierenfonds. Het fonds is lokaal in Teylingen actief. Zij ondersteunt initiatieven in Teylingen die gerealiseerd kunnen worden met behulp van financiële ondersteuning.

De EHBO Vereniging Voorhout is erg dankbaar dat zij van de steun van het Jacoba van Beierenfonds gebruik mocht en kon maken. Zonder financiële steun was het de vereniging niet gelukt de theoretische kennis van de leden op peil te houden.

Op dit moment is de EHBO Vereniging Voorhout weer voorzichtig met fysieke lessen in kleine groepen gestart. Ook worden er weer plannen gemaakt voor een nieuwe basiscursus. Hou de website www.ehbovoorhout.nl in de gaten, waar informatie over de nieuwe basiscursus te vinden zal zijn wanneer die beschikbaar komen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.